Mustion Mangårdin kummitus

20.09.2019

Mustion Mangårdin kylässä, teurastaja Ahlforsin mökissä, koettiin kummallisia tapahtumia tammikuussa 1913. Näistä ilmiöistä kirjoitettiin tuolloin laajalti maamme lehdistössä. Syylliseksi epäiltiin kummittelua, eli jonkinlaista räyhähenkeä, koska vastaavia selittämättömiä tapahtumia oli aiemminkin Suomessa tavattu. Epäilyjä oli myös talonväen suuntaan. Erityisesti talon emäntä oli epäiltynä syvästi uskonnollisena ihmisenä ja koska hänen miehensä oli viinaan menevä, niin näin ajateltiin emännän pelottelevan miestään jonkin ulkopuolisen henkilön avustuksella. Tapaus ei kuitenkaan uutisten perusteella ilmeisesti koskaan ratkennut.

Uudenkaupungin Sanomissa kirjoitettiin "vihtahousun" eli pirun tekosista helmikuussa 1913 seuraavasti:

Vihtahousu Mustiossa.

Sanomalehdissä oli joku aika sitten lyhempiä uutisia joistain salaperäisistä kivenheitoista Mustiossa Karjan pitäjässä. Muuan henkilö on asiasta kertonut seuraavaa:

Mangårdin kylässä lähellä Mustiota on parin viikon ajan iltasin uusiintunut näytelmä, joka paikkakuntalaisissa on herättänyt kaikenlaisia arveluita. Mainitun kylän läheisyydessä olevaa teurastaja Ahlforsin tupaa on joka ilta pommitettu kivillä y. m. ilman, että on saatu selvää, mistä kivet on heitetty. Asukkaat joutuivat vihdoin sellaisen pelon valtaan, että kutsuivat poliisit paikalle ja ovat nämä koirien kanssa koettaneet päästä rauhanhäiritsijäin jälille. Paitsi kivien heittoa, on muutakin ilkityötä harjoitettu, kuten esim. lehmät ja hevoset päästetty ulos yö-aikaan j n. e. Kyläläisiä ja Mustion tehtaan työväkeä on ollut paikalla yötä ja heti kivenheiton alettua on ammuttu kaikkiin suuntiin, mutta mihinkään tuloksiin ei ole päästy. Huolellisimmasta vartioimisesta huolimatta on pommitusta jatkunut ja on tällöin m. m. eräs poliisikonstaapeli saanut kiven iskun jalkaansa.

Kun näytti siltä, että pommitus kävi kiihkeämmäksi jonkin talon naishenkilön näyttäytyessä ulkona, pukeutui muuan poliisi eräänä iltana naisen pukuun ja meni kaivolle vettä hakemaan, mutta tuskin hän oli kumartunut alas vettä nostaakseen, kun kivittäminen alkoi. Vartijat hyökkäsivät silloin kaikkiin suuntiin, mutta mitään ei tavattu.

Teurastaja Ahlfors on kovasti peloissaan eikä uskalla oleskelle rakennuksessa ilman lukuisia vartijoita. Paikkakunnan nimismies on aivan neuvoton tapahtuman suhteen. Paikkakunnalla kiertää mitä kummallisimpia juttuja.

Jokin aika takaperin heitteli "vihtahousu" samalla tavoin kiviä Leppävirroilla eräässä talossa.

(04.02.1913 Uudenkaupungin Sanomat no 13)


Ruotsinkielinen lehdistö uutisoi tapauksesta vielä laajemmin:


(18.01.1913 Veckobladet no 6)

(21.01.1913 Hufvudstadsbladet no 20)


- Kristin Lauharo -