Kotiseuturetkiä ja historiaa

Blogi

Bio Pallas

19.01.2023

Elokuvateatteri Bio Pallas Karjaalla täyttää tämän vuoden lokakuussa 100 vuotta.

Yleisessä tiedossa on, että Björkudden (Koivuniemi) siirtyi Inkoon kunnan omistukseen suojeluskunnalta, joka lakkautettiin syksyllä 1944. Inkoon suojeluskunta oli puolestaan saanut alueen haltuunsa vuonna 1936, mutta mitä historiaa Björkuddeniin liittyy ennen sitä? Siitä olisi tarkoitus tässä nyt hieman kertoa.

Arkitekt Marianne Granberg kommer denna vår att vara anställd hos Finlands Svenska Marthaförbund. Arkitekt Granberg är hemma från Marieberg Gård i Ingå och har ett levande intresse för landsbygdens bostadsfrågor. (Husmodern 1939 No 1)

Ruotsalainen rahtilaiva m/s Innaren lähti Helsingistä kohti Hankoa perjantaiaamulla 11. tammikuuta 1946. Aluksen matkan määränpäänä oli Philadelphia ja lastina oli 5500 tonnia selluloosaa. Innaren oli valmistunut v. 1944 (Eriksbergs Mekaniska Verkstad) ja se oli pituudeltaan 112,2 m. Matkaan lähti samalla myös jäänmurtaja "Murtaja", jonka tarkoitus...

Marsjön

24.04.2021

Frånsett den vidsträckta skärgården med dess många fjärdar och vikar kan man beteckna Ingå socken såsom ganska vattenfattig. Isynnerhet gäller detta dess östra, del, såväl det egentliga Ingå som "Österändan" eller nuvarande Degerby socken, som vardera ha att uppvisa endast ett och annat litet träsk eller tjärn. Ån, efter vilken socknen fått sitt...

Sigurd Johannes Savonius syntyi 2. marraskuuta 1884 Hämeenlinnassa. Kuten uteliaan keksijän uraan usein kuuluu, niin jossain vaiheessa aina räjähtää. Sigurd sai kokea sen jo 12 vuotiaana ilotulitusvälineiden kanssa. Poika kiidätettiin sairaalaan, mutta pysyviä vammoja ei ilmeisesti kokeiluista jäänyt.

Ruukkumaakari Gustaf Alexander Franzén muutti perheensä kanssa Tammisaaresta Inkooseen v. 1909. Hän aloitti sen jälkeen ruukkujen ja maljakoiden valmistuksen Östergropissa, Tähteläntien varressa.