Kotiseuturetkiä ja historiaa

Blogi

Oli vuosi 1713. Suomessa elettiin suuren Pohjan sodan ja Isonvihan aikaa. Kenraalimajuri Carl Gustaf Armfelt oli määrätty Suomessa olevien sotavoimien päälliköksi. Armfelt koetti urhoollisesti joukkoineen estää Pälkäneellä lokakuun 3 - 6 päivinä venäläisten etenemistä, mutta oli pakotettu perääntymään Etelä-Pohjanmaalle, jonne hänen armeijansa jäi...

Tämä on pieni kertomus siitä, miten kuusipeura (Dama dama) aikoinaan saapui rikastuttamaan Inkoon saariston luontoa.

Neckeniä / Kustavia voisi pitää yhtenä historian epäonnisimmista höyrylaivoista Suomen rannikkoliikenteessä kautta aikojen. Alus kulki Suomen rannikkovesillä vuosien 1883 - 1921 välisenä aikana, jolloin erilaiset onnettomuudet olivat merellä melko yleisiä, mutta harvemmin näin monta vastoinkäymistä yhden laivan kohdalle sattui. Alus upposi lopulta...

Vuorineuvos Petter Teodor Forsström (1877 - 1967) oli Lohjan kalkkitehtaan perustaja. Hänestä käytettiin myös lempinimeä "Kalkki-Petteri".

Elis Hjalmar Mårtenson syntyi 8. kesäkuuta 1890 Inkoossa. Hänen isänsä oli Inkoon kirkon kanttori Fredrik Emil Mårtenson ja äitinsä Selma Augusta Mårtenson (o.s. Gyllenfors).

Valtion toimesta on hankittu 1830-luvulta alkaen hevosjalostuksen edistämiseksi siitosoriita hevoskasvattajien käytettäviksi. Näitä siitosoriita kutsuttiin kruununoriiksi tai ruununoriiksi (kronohingsten).

Fagervikin nuorisoseura (Fagervik Ungdomsförening) perustettiin vuonna 1907. Seuraavan vuoden lopulla päätettiin hankkia soittimia nuorisoseuralle ja vuonna 1909 aloitettiin soittoharjoitukset.

Tabor-kirkon (Taborkyrkan) tietää lähes jokainen inkoolainen, mutta mikä oli miehiään tämä Ferdinand Timper, joka v. 1924 lahjoitti tontin ja rahaa kirkon rakentamista varten, siitä aion tässä nyt hieman kertoa.