Rikoskertomuksia Inkoosta

Pehtoorin murha

8. 7. 1888

Murha. Ent. pehtori A.Meller, jo 72 vuoden vanhus, löydettiin viime sunnuntaina metsässä murhattuna kirveeniskulla takaraivoon. Hän oli pitkät ajat oleskellut sotakamreeri A. F. Sandelsin Stormora nimisellä tilalla Inkoon pitäjässä, mutta oli lauvantaina iltapuoleen kadonnut. Paikkakunnan kruununnimismies on haetettu pitämään polisitutkintoa, kertoo H. D. Lähempiä tietoja puuttuu vielä.

( 12.07.1888 Turun Lehti no 81 )

Murha Inkoossa. Ent. pehtori Aleksander Mellerin murhasta Inkoossa on nyt saatu tarkempia tietoja ja on etupäässä kiittäminen murhatun veljeä hra Reinhold Melleriä siitä, että murhaaja on vangittu. Nimismies Rautellin kera toimitti näet hra M. perjantaina heinäk. 13 p. perinpohjaisen tutkinnon sillä seurauksella, että renki Kjellberg tunnusti tehneensä murhan, työvouti Frans Ekholmin ja torppari Biströmin kehoittamana. Jo kauan oli hän vartonut sopivaa tilaisuutta kauheata tekoa täyttääkseen, mutta vasta eräänä päivänä kun pehtori M. oli paluumatkalla n. k. Österängiltä, tuli tuuma täytäntöön. Biström ja Ekholm kielsivät ensin ottaneensa osaa tähän, mutta vihdoin tuli monta seikkaa ilmi. Murhaajat pantiin kohta rautoihin ja lähetettiin vanginkulettajan luo. Poliisikommissario Airaksinen saapui lauvantaina paikalle.

( 17.07.1888 Aura no 164 )

Kaupanhoitajan murha

2. 11. 1912

Kamala ryöstömurha ja murhapoltto Inkoossa. Lauantaita vasten yöllä kello 2 ja 3 välillä syttyi tulipalo Kränmarckin (Krämars) tilalla olevassa myymälässä Inkoon pitäjässä lähellä Mustion asemaa. Myymälärakennus paloi perustuksiaan myöten. Rakennukseen kuului myymälä ja varastohuone sekä puotiapulaisen makuukamari ja keittiö. Palaneen rakennuksen raunioista löydettiin kauppa-apulaisen Ståhlin ruumis. Ruumiista puuttui toinen jalka ja pää. Jalka, jossa oli sukka, patiini sekä kalossi, tavattiin 2 metrin päässä ruumiista, mutta päätä ei vieläkään ole löydetty. Toimitetussa tutkimuksessa on voitu todeta, että vainajan kapsäkki on murrettu. Rahoista löydettiin ainoastaan noin markan verran kuparirahaa.

Kaikesta päättäen on joitakin vieraita tavalla tahi toisella yön aikana tunkeutunut rakennukseen varastamaan, mutta vainaja ne on yllättänyt. Millä tavalla varas on rakennukseen tunkeutunut, ei toistaiseksi ole voitu saada selville, mutta kuuluu vainajalla olleen tapana myymälän sulkemisen jälteenkin antaa myöhästyneille ostajille tilaisuuden saada tavaroita. Se puomi, jolla myymälän ovi tavallisesti yön ajaksi on sulettu, ei ollut, mikäli lauvantaina aamulla voitiin todeta, ollut paikallaan. Kello 12 aikaan yöllä olivat naapurit kuulleet myymälästä kovaa jytakkää. Ruumis oli niin vähän palanut, että voitiin huomata vainajan olleen täysissä pukimissa. Vainaja oli noin 45-vuotias. Palaneen kaupan tavaravarasto, jonka omistaa kauppias Grefberg Mustion tehtaalta oli vakuutettu noin 12,000 markasta ja rakennus, joka kuului Kränmarckin tilaan oli vakuutettu 54,500 markasta. 

( 04.11.1912 Työ )

Tutkintaa ja tapaturmia

Inkoon murhajuttu. Liikkeenhoitaja Ståhlin murhasta epäiltynä pidätettiin keskiviikkona Pusulassa kaksi henkilöä, jotka kuitenkin kuulustelussa voivat todistaa murhayönä olleensa etäällä murhapaikasta. Sen vuoksi laskettiin heidät vapaaksi.

Palaneen rakennuksen läheisyydessä asuneet henkilöt eivät murhan edellisenä päivänä ole nähneet kenenkään vieraan liikkuvan paikkakunnalla.

Tapaturma Inkoossa. Krämarsin tilalla tapahtuneen murhan ja murhapolton johdosta ovat Mustion seutulaiset hyvin peloissaan ja ampuma-aseita on hankittu yleisesti. Tästä on nyt johtunut ikävä tapaturma.

Mustion apteekkari B. Montell oli hänkin ladannut luodikkonsa, jonka hän oli ripustanut makuuhuoneensa seinälle. Tiistai-aamuna pyssy putosi lattialle ja laukesi. Luoti lävisti oven viereiseen huoneeseen ja hipaisi sitten hra Montellin otsaa, synnyttäen pahan haavan. Hra Montell tuotiin viipymättä Helsinkiin ja hoidetaan häntä kirurgisessa sairaalassa. Hengenvaaraa ei ole.

(08.11.1912 Helsingin Sanomat no 259)


Se salaperäinen Inkoon murha. Murhaajako pidätetty? 

Kuten tunnettua on Inkoossa viime marrask. 2 p:nä tapahtuneeseen kaupanjohtaja E. Ståhlin murhaan ja Kramarsin (Krämars) murhapolttoon epäluulonalaisena pidätetty merimies Evert Råberg. Kuulustelussa on hän kertonut, että hän murha- ja murhapolttöyonä oli ollut muka eraän talollisen luona Sjundeossa. Tämä ilmotus on kuitenkin osottautunut keksityksi. Viime aikoina on hän oleskellut lankonsa luona Lohjan kirkonkylässä. Osallisuudesta murhaan on pidätetty myös eräs kalkkitehtaan työntekijä Lohjalta.

Råbergia on viisi vuotta sitten rangaistu siitä, että hän oli Sjundeossa asuvalta talolliselta anastanut 1,000 mk rahaa ja kultasormuksia. Myöskin on hän epäluulonalaisena ollut pidätettynä helvosenvarkaudesta.

Myöhempien tutkimusten perusteellä on Råberg passitettu läänin vankilaan. Råbergia vastaan on näet ilmennyt raskauttavia asianhaaroja. Häneltä on nim. tavattu murhatun Ståhlin taskukello perineen sekä kaksi kaupassa ollutta taskukirjaa. Hän väittää kuitenkin, että hän on taskukirjat ostanut rautatien torilta. Muuten on todistettavasti käynyt ilmi, että Råberg joku päivä ennen murhatapausta asusti eräässä Svartån lautatarhan työläisasunnoista, joka on noin puolen kilometrin päässä Krämarssista jossa murha tehtiin. Syksyn kuluessa on R. omistanut suuremman summan rahaa, 780 mk. jotka hän omien ilmotustensa mukaan on ansainnut merillä. Merillä olo kesti kuitenkin vaan kuukauden ja 20 päivää, jona aikana hän ansaitsi 60 kruunua. Tehdäkseen uskottovaksi, että hän ansaitsi enemmän, on R. väärentänyt ajan 4 kuukaudeksi 20 päivaksi ja ansionsa 360 kruunuksi. Råberg oli jättäytynyt laivasta Kristianiassa ja on lokakuussa jonkun ajan oleskellut Svartåssa. Sittemmin asusti hän lankonsa työm. Töttermanin luona Lohjan kirkonkylässä. Täällä eleli hän reilua elämää ja liikutteli paljo rahoja. Osteli itselleen uusia vaatteita ja kulutti rahoja myös väkijuomiin.

R. vangittiin perjantaina ja kuljetettiin Inkooseen vanginkuljettajan luokse Bredsbyhyn. Eräänä yönä huomasi vanginkuljettaja, että joku jyskytti ovea. Vanginkuljettaja epäili, että joku halusi vapauttaa Råbergin. Hän meni ulos ja laukaisi laukauksen ilmaan. Tämän jälkeen hän huomasi, että joku henkilö kiiresti juoksi talosta. Oliko kyseessä vangin vapauttamisyritys, ei ole tarkempaa selvyyttä. Råberg on 24 vuotta vanha. Työm. Alpo Tötterman joka oli epäluulon alaisena pidätetty osallisuudesta tekoon, on todistusten puutteessa laskettu vapaalle jalalle. 

( 17.12.1912 Työmies )

Poliisi kavaltanut huostaansa uskottuja varoja.

Kuten ennen on kerrottu, on epäluulon alaisena Mustiossa tapahtuneeseen murhaan, murhapolttoon ja varkauteen, missä palossa kaupanhoitaja E. Ståhl sittemmin löydettiin kuolleena kauppahuoneistosta, vangittu entinen Mustion lautatarhan työmies, merimies Evert Råberg Siuntiosta. Vangitulla oli murhatun kaupanhoitaja Ståhlin kello perineen sekä rahoja alun 400 mk., jotka rahat annettiin Inkoon poliisi K. W, Häggblomin säilytettäviksi. Nyttemmin on kuitenkin tullut ilmi että H. on käyttänyt rahoja omiin tarkotuksiinsa, jonka johdosta Inkoon piirin nimismies on vangituttanut hänet.

Saatuaan mainitut rahat huostaansa, oli nim. konstaapeli Häggblom lähtenyt Helsinkiin niitä "pehmittämään". Kun H:ta ei kuulunut takaisin, lähetti nimismies toisen poliisin hänen olinpaikastaan selvää ottamaan. Tämä tapasikin H:n Helsingissä ja sai hänet vietellyksi mukanaan Inkoon. Täällä kuitenkin, kuten ästen mainittiin, pidätettiin poliisi nimismiehen toimesta ja lähetettiin vangittuna Helsinkiin odottamaan tuomiotaan. Helsinkimatkallaan oli Häggblom ehtinyt tuhlata huostaansa uskottuja varoja noin 200 mk.

( 20.12.1912 Sosialisti )


Se Inkoon kavaltajapoliisi tuomittu

Poliisi tuomittu kavalluksesta vankeuteen ja menettämään virkansa.

Helsingin raastuvanoik, 4:s osasto tuomitsi lauant, poliisitonstaap. Karl Wilhelm Häggblomin, Inkoosta, kavalluksesta 2 kuukauden vankeuteen sekä menettämään virkansa. Häggblom oli täällä hävittänyt noin 200 mk. niistä rahoista, jotka hän oli ottanut talteen kaupanhoitaja Ståhlin murhasta epäluulonalaisena vangitulta merimies Råbergilta. Jutusta on lehdessämme aikaisemmin kerrottu.

(23.12.1912 Työmies no 298)


Murhaajan tuomio

Inkoon ryöstömurha ja murhapoltto. Olemme aikoinaan kertoneet, kuinka kaupanhoitaja Ståhl Inkoossa tuli murhatuksi ja kauppatalo poltetuksi. Murhasta syytetty merimies Edvard Råberg sai maanantaina asianomaisessa kihlakunnanoikeudessa tuomionsa. Hän tuomittiin elinkaudeksi kuritushuoneeseen ja suorittamaan erinäisiä korvauksia yhteensä 12,522 mk.

(06.03.1913 Turun Lehti no 26)