Rosenbergin varhaisempaa historiaa

03.06.2019

Anders Mauritz Weckström (1852-1934) palkattiin Degerbyn kappeliseurakunnan urkuriksi vuonna 1903. Hän oli toiminut aiemmin urkurina Hangossa, Siuntiossa ja Espoossa. 1900-luvun alussa Anders rakensi talonsa Degerbyn keskustaan lähelle kirkkoa. Talon pihapiiriin tehtiin myös verstasrakennus. Talo sai nimekseen Rosenberg. Anders Weckström toimi urkurin ammattinsa ohessa veneenrakentajana sekä vakuutusasiamiehenä.


Kylätoimisto Rosenberg Degerbyssä (Kuva: K. Lauharo, 2019)


Vuonna 1910 Anders oli jo kolmannen kerran naimisissa, hän oli jäänyt leskeksi aiemmista avioliitoistaan 1892 ja 1899. Ensimmäisestä avioliitostaan hänellä oli poika August Weckström, joka toimi tuolloin poliisikonstaapelin virassa Euran pitäjässä. Toisesta avioliitoista hänellä oli myös yksi lapsi, poika nimeltään Aaron Weckström, joka oli syntynyt 1899. Viimeisimmän avioliiton Anders oli solminut itseään 25 vuotta nuoremman Alma Alina Weckströmin (os. Selenius) kanssa. Tästä liitosta heillä oli viisi yhteistä lasta.

10. helmikuuta 1910 Rosenbergissä oli tapahtunut yöllä jotain järkyttävää, sillä 10 vuotias poika Aaron löytyi aamulla kuolleena vuoteestaan. Erikoista asiassa oli se, että isä Anders yritti saada poikansa nopeasti haudatuksi ja äitipuoli oli vähän liiankin iloinen ja innoissaan tapahtuneesta. Kun lisäksi oli tiedossa, että Aaron oli perinyt edesmenneeltä äidiltään ja enoltaan huomattavan summan rahaa, joka päätyisi hänen isälleen pojan kuoltua, ja koska isä oli jo ahkerasti ennakkoon perintörahoja käyttämässä, niin kylässä heräsi nopeasti epäilys pojan kuolinsyystä. Tapauksesta käynnistettiin poliisitutkinta ja ruumiinavauksessa selvisi, että poika oli kuristettu. Anders ja Alina pidätettiin murhasta epäiltynä ja sen jälkeen asia meni oikeuden käsiteltäväksi.

Oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että poikaa oli kohdeltu huonosti jo vuosien ajan. Todistajien kertomusten mukaan Aaronia oli pidetty jatkuvasti nälässä, häntä oli usein pahoinpidelty ja oli jopa yritetty palkata palvelusväkeä tappamaan hänet rahallista korvausta vastaan. Lukuisten todistajien lausuntojen mukaan pojan elämä oli ollut kaiken kaikkiaan erittäin kurjaa. Hänen isäänsä Anders Weckströmiä pelättiin ilmeisesti siinä määrin, etteivät kyläläiset uskaltaneet asiaan puuttua.


(05.10.1910 Fyren no 40-41)


Murhatapaus herätti laajalti huomiota maamme lehdistössä ja siitä löytyy lisää täältä: Rikoskertomuksia.

Anders ja Alina Weckström tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen 23.5.1910. He valittivat tuomiosta senaatin oikeusosastoon lokakuussa 1910 ja anoivat armahdusta tammikuussa 1911. Oikeus ei ollut tähän anomukseen myötämielinen.

Heidän talonsa Rosenberg päätyi huutokauppaan 1.5 1911. Ostajia ei ilmeisesti tuolloin löytynyt sillä Degerbyn kunnanvaltuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan 11.6.1911 kiinteistön ostosta uudeksi kunnantaloksi ja kouluksi (småskolan).

Alina Weckström kuoli 41 vuotiaana vuonna 1918. Anders Weckström oli vapautunut vankeudesta 1920-luvulla, sillä Västra Nylandissa olleen uutisen mukaan hänen Joddbölen lähellä sijaitsevassa saaressa oleva mökkinsä ja veneverstaansa paloi 6.6.1925 ja niiden mukana arvokas perämoottori sekä viulu. 73 vuotias Anders oli saanut palovammoja käsiinsä yrittäessään sammuttaa tulta. Omaisuus oli vakuutettu.

Lokakuun neljäntenä päivänä 1929 Anders Weckström murtautui kunnantalo Rosenbergiin tehden siellä ilkivaltaa. Hänet tuomittiin tapahtuneesta sakkoihin ja vahingonkorvauksiin. Anders Mauritz Weckström kuoli 81 vuotiaana vuonna 1934.

Degerbyn Rosenbergissa toimii nykyisin Igor-museo, jossa on vuosittain vaihtuvia näyttelyitä ja esineistöä Porkkalan vuokrakaudelta 1944-1956. Degerbyn sivuilta (kuvagalleria) löytyy kuva Anders Mauritz Weckströmistä vuodelta 1925.


Vanha saarni Rosenbergin pihalla (Kuva: K. Lauharo, 2019)


Kymmenvuotiaana kuolleen Aaronin muistoa kunnioittaen.


- Kristin Lauharo -