Svenska Inhemska Teatern Inkoossa v. 1894

19.06.2019

Svenska Inhemska Teatern perustettiin keväällä 1894 ja sen johtajana aloitti Anton Franck (1858-1923). Svenska Inhemska Teatern oli ensimmäinen suomenruotsalainen teatteri, jossa näyttelijät olivat suomalaisia. Aiemmin Suomeen perustetuissa ruotsalaisissa teattereissa näyttelijät olivat kotoisin ruotsista ja puhuivat riikinruotsia.


Kohtaus "Romantiikkaa"-näytelmästä. Svenska Inhemska Teatern. Holger Nyblin 1901. Museovirasto - Musketti.


Kesäkuun 22. päivä 1894 vastaperustetun teatterin näyttelijät saapuivat Inkooseen höyrylaiva Neckenillä ja asettuivat Inkoon kirkonkylässä sijaitsevaan Vesterkullan taloon harjoittelemaan tulevaa ensimmäistä esityskautta varten.

Ensimmäisenä näytelmänä ohjelmistossa oli Minna Canthin "Murtovarkaus", joka sai ensi-iltansa Inkoossa 19.8.1894 Vesterkullan pihamaalle sitä varten pystytetyllä lavalla. Tämä oli ensimmäinen ulkoilmassa tapahtunut teatteriesitys Suomessa. Viikkoa myöhemmin esitettin Vesterkullan talon salissa pienimuotoisempi näytelmä "Charleyn täti".


18.08.1914 Dagens Press no 145


Inkoossa kesää viettämässä ollut 17 vuotias Mia Backman kävi useasti katsomassa näytelmien harjoituksia, tutustui teatteriseurueeseen ja pääsi myös osallistumaan harjoituksiin. Koska ensimmäisen näytelmän rooliin kaavailtu näyttelijä ei päässyt paikalle, niin Mia otettiin hänen tilallalleen. Mia Backmanista (1877-1958) tuli myöhemmin yksi aikakautensa kuuluisimpia näyttelijöitä ja vuonna 1914 tämä "räiskyvä primadonna" päätyi teatterin johtajaksi Helsinkiin. Hän ehti urallaan myös näytellä kuudessa elokuvassa.


Näyttelijä ja teatterinjohtaja Mia Backman. 1920-luku. Museovirasto - Musketti.


Muita teatterin näyttelijöitä vuonna 1894 olivat: Albin Krabbe-Rosqvist, Oskar Krabbe-Rosqvist, Gösta Enström, Felix Jungell, Nikolai Wasiljeff, Hjalmar Lange, Bruno Liljeström, Meri Salin-Roine, Ella Forsberg, Aina Dillström ja Maju Rossi.

Svenska Inhemska Teatern toimi alkuvuosinaan kiertueteatterina. Ensimmäinen esiintymispaikka syyskuussa 1894 Inkoosta alkaneelle kiertueelle oli Hanko. Tämän jälkeen teatteri kierteli useilla paikkakunnilla ja uusia näytelmiä tuli jatkuvasti ohjelmistoon.

Näytelmien mainoksia julkaistiin lehdissä usein myös suomenkielisinä, vaikka esityskielenä olikin ruotsi. Osa teatterin näyttelijöistä oli kaksikielisiä ja he näyttelivät urallaan myös suomenkielisissä teattereissa.


Lokakuussa 1894 Svenska Inhemska Teatern esiintyi Porissa.

- Ruotsalainen kotimainen teatteriseura antoi täällä viime perjantaina Minna Canthin Murtovarkauden (ruotsiksi), jota ainoastaan vähälukuinen yleisö oli kokoontunut katselemaan. 

- Sunnuntaiiltana esitettiin Frans Hedberg´in kirjoittama huvinäytelmä Asianajaja Knifving. Kappale on hauska ja näyttely oli hyvä, jonka tähden näyttelijät saivatkin osakseen runsaita suosionosotuksia. Yleisöä oli enempi kuin edellisillä kerroilla. 

- Huomenna annetaan H. Ibsenin Gengångare, jota varmaankin entistä lukuisammin mennään katsomaan.

(09.10.1894 Porilainen no 211)1890-luvun puolivälin jälkeen Turun Kauppatorin laidalla sijaitseva teatteritalo vakiintui Svenska Inhemska Teaternin esityspaikaksi. Vuodesta 1919 alkaen Svenska Inhemska Teatern on tunnettu nimellä Åbo Svenska Teater - Turun ruotsalainen teatteri.


- Turun teaatterihuone on tulevaksi syyskuuksi vuokrattu hra Anton Franckille ja kotimaiselle ruotsalaiselle teaatterille. Mainitussa teaatterissa tulee esiintymään vierailijana m. m. rouva Ida Brander. 

(05.07.1895 Uusi Suometar no 152)


(19-11-1897 Uusi Aura no 268)- Kristin Lauharo -